Jelen Enciklopédia referenciamunkaként kíván szolgálni tanároknak, diákoknak és mindazoknak, akik a magyarországi zsidóságot általában, de különösen az annak helyi közösségeit sújtó katasztrófát szeretnék megismerni. Egyszersmind emlékművet kíván állítani azon zsidó közösségeknek, amelyeket a náci korszak idején megsemmisítettek.

Más többkötetes, általános holokausztenciklopédiáktól eltérően, amelyek csak a nácik által uralt Európa fontosabb gettóközpontjaival foglalkoznak, ez az Enciklopédia átfogó jellegű, és teljes egészében egyetlen országra összpontosít. Ez a munka kizárólag a magyar zsidóságot általában, de elsősorban annak helyi közösségeit érintő tragédiával, illetve ezeknek a közösségeknek a történetével foglalkozik. A közösség nagyságától vagy pedig az abban élő zsidók lélekszámától függetlenül az Enciklopédia az 1944-ben Magyarországon létező valamennyi zsidó közösségre vonatkozó adatokat magában foglalja. Földrajzi kiterjedése az 1941 és 1944 közötti Magyarország, pontosabban a trianoni Magyarország, amelyhez hozzáadódnak az 1938 és 1941 között Csehszlovákiától, Romániától és Jugoszláviától visszaszerzett területek.

Az Enciklopédia bevezető része a magyarországi zsidóság általános történetét, de hangsúlyosan a holokauszt időszakát tekinti át. Az érintett témák, továbbá a terjedelmi okok miatt kihagyott részletkérdések elmélyítése, illetve árnyalása az Enciklopédia végén közölt forrásjegyzékben feltüntetett munkák segítségével válik lehetségessé. A történelmi áttekintést 41 önálló fejezet követi, amelyek a korabeli Magyarországot alkotó 41 vármegye és három (a Bereg, a Máramaros és az Ung vármegyéhez tartozó) közigazgatási kirendeltség zsidóságának történetét ismertetik. A különböző vármegyéket taglaló fejezetek betűrendes sorrendben követik egymást.

Az egyes fejezetek az illető vármegye zsidóságának történetét és tragédiáját vizsgáló történelmi bevezetővel kezdődnek, s ezeket a tanulmányokat – a közösségek nagyságától függetlenül – szintén betűrendes sorrendben követik az adott vármegyén belüli zsidó közösségekre vonatkozó szócikkek. Minden egyes szócikk az illető település zsidó közösségének történetét írja le, különleges hangsúlyt helyezve a holokauszt időszakára. Ahol az lehetségesnek bizonyult, a szócikkeket megfelelő fényképfelvételekkel illusztráltuk. Az egyes vármegyék, illetve közösségek történeti leírásának terjedelme több tényezőtől függ, beleértve a szóban forgó közösség nagyságát, a levéltári, a másodlagos és a nyomtatott források elérhetőségét, valamint a közreműködő munkatársak alaposságát. Az egyes járási székhelyekre vonatkozó szócikkek az adott járásban található valamennyi, 1941-ben zsidók által lakott települést is felsorolják, ugyancsak betűrendes sorrendben, csillaggal jelölve mindazokat a földrajzi egységeket, településeket, amelyekkel az Enciklopédia külön szócikkben foglalkozik. A zárójelben feltüntetett demográfiai-statisztikai adatok az izraelita vallású lakosság, illetve az összlakosság lélekszámára vonatkoznak az adott településen, járásban vagy vármegyében. Ezek az adatok az 1941. évi, tehát a vészkorszak előtti utolsó országos népszámlálás adatai. Számos szócikk tartalmaz a különböző helyi hatóságok, illetve a zsidó hitközségek által német és/vagy magyar kormányzati parancsra készített, a zsidó lakosokat név szerint felsoroló listákból átvett számadatokat is. Mindegyik szócikkhez hivatkozó rövidítéseket használó könyvészeti, illetve levéltári források is tartoznak. A rövidítéseket az Enciklopédia végén közölt bibliográfiai jegyzék segítségével lehet feloldani. Szintén a munka végén találhatók a nevek és a földrajzi elnevezések jegyzékei, illetve az Enciklopédiában előforduló idegen szavak, elnevezések és kifejezések szószedete. Az egyes vármegyéket bemutató fejezetek végén a holokauszttal kapcsolatos, külön e célra készült térkép található.

A Magyarországi Holokauszt Földrajzi Enciklopédiájának kiadását 23 olyan, Magyarországon, Izraelben, Romániában és az Egyesült Államokban élő szerző elkötelezett munkája tette lehetővé, akik a magyarországi holokauszt szakértői. Lekötelezett vagyok valamennyiüknek, amiért ebben a fontos történelmi és művelődéstörténeti vállalkozásban részt vettek, és sikeréhez szaktudásuk megosztása révén hozzájárultak. Különösképpen hálás vagyok jó barátomnak, Tibori Szabó Zoltánnak, aki vállalta a rengeteg munkát feltételező kihívást. Nemcsak egyes fejezeteket írt meg, hanem vállalta a teljes kézirat megszerkesztését. Mindkét feladatot nagyszerűen végezte. Lekötelezettje vagyok ugyanakkor Nagy Béla közismert térképésznek is, aki kiváló szaktudással készítette el az Enciklopédia különböző térképeit. Szintén szeretnék köszönetet mondani Toronyi Zsuzsának, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár tudományos munkatársának, Toth Miller Arinak, a magyarországi zsinagógák és zsidó tárgyú képek kitartó és szakavatott gyűjtőjének és azoknak a magánszemélyeknek, akik – közvetve vagy közvetlenül – a holokauszttal kapcsolatos értékes fényképeket bocsátottak rendelkezésemre.

Köszönettel tartozom a Graduate Center of the City University of New York (CUNY) jelenlegi és volt elnökének, William Kellynek, illetve Frances Degen Horowitznak, akik a Graduate Center keretében végzett holokauszttanulmányokat rendíthetetlenül és folyamatosan támogatták. Az Enciklopédia nem jelenhetett volna meg Várszegi Gábor, a Fotex Rt. igazgatóságának elnöke folyamatos és bőkezű anyagi támogatása nélkül. Hálásan méltányolom a CUNY-központú „J. and O. Winter Fund”, valamint a Várszegi Endowment meghatározó szerepét ezen terv megvalósításában. Egyszersmind elismeréssel tartozom a Conference on Jewish Material Claims Against Germany nagylelkű pénzügyi támogatásáért. Különösen le vagyok kötelezve Saul Kagannak, a Claims Conference tiszteletbeli ügyvezető alelnökének bátorításáért és egyben az Enciklopédia történelmi fontosságának felismeréséért. Köszönetet mondok Arie és Gizella Edrichnek, Eva és  Sheba és Jacob Grubernek, Ann és Gaby Newmarknak, valamint Elisabeth és Jack Rosenthalnak barátságukért és a Graduate Center holokauszttanulmányainak számottevő, folyamatos támogatásáért. Végezetül köszönetet mondok Szabados Erzsinek, feleségemnek, Elizabethnek, a szerkesztésben nyújtott segítségéért és erkölcsi támogatásáért.

2006. október

Randolph L. Braham